Vad ska man tänka på om (när) man flyttar isär?

Så många som hälften av alla giftermål och samboförhållanden slutar i en skilsmässa, enligt statistik. Och så många som 25 procent av alla barn i Sverige har skilda föräldrar. De flesta som skiljer sig gör det mellan fem och sju år efter att de har ingått samboskap eller giftermål, enligt statistik från SCB. 

Inte alla som gifter sig är sambo innan

Det är också vanligt att man är sambor innan man gifter sig. Men så pass många som 34,5 procent av alla giftermål ingicks utan att de innan bröllopet var sambor. Trots att ungefär varannan som flyttar ihop eller gifter sig, är det dödsfall den vanligaste orsaken till att gifta par avslutar sitt äktenskap. 

Kritiskt mellan fem och sju år i relationen

Psykologer menar att den kritiska perioden när man gift sig eller inget samboskap infaller mellan fem och sju år efter giftermålet eller flytten ihop, har med tiden i relationen att göra. Efter fem till sju år, har många par gett upp att förändra den andra personen. Många som flyttar ihop eller gifter sig känner varandra för dåligt. Efter några år börjar man inse hur den andra personen fungerar och många ägnar sin tid åt att försöka förändra den sin partner. Alla förhållande går upp och ner. Ingen relation är utan friktion. En del menar att det är ett arbete om ett förhållande ska fungera. Att de två som har ett förhållande måste arbeta på att få det att fungera.

Bättre att skilja sig än att gräla

Känner man att båda två har kommit till vägs ände med förhållandet och grälen kommer tätt, är det alltid bättre att gå skilda vägar än att fortsätta gräla och leva i negativa omständigheter. Då kan en skilsmässa eller en flytt till olika bostäder vara en väg ut ur ett destruktivt förhållande som ingen mår bra av. Ur ekonomisk synpunkt skiljer det sig åt, lite, detta om vad som är bra eller dåligt. Är det bra att gifta sig om man har stora tillgångar? Är det bäst att bara vara sambo? Det finns ett talesätt som säger att om man är fattig ska man gifta sig, men är man rik ska man skilja såg. Å andra sidan kan ett äktenskapsförord ordna saken för den som har stora ekonomiska tillgångar. Då är det ingen risk att skilja sig och att den som är rik ska behöva dela sina tillgångar med den som man har skiljt sig från.

Detta bör ni tänka på vid en skilsmässa

Däremot kan det vara en bra idé att se över eventuella testamenten, om ni ska skilja er. Förändras förhållandet kan det vara viktigt att se över den frågan. Så när ni väl bestämt er för att flytta isär, hur gör ni med era gemensamma tillgångar? Tyvärr är det många kvinnor som har valt att stanna hemma med gemensamma barn som förlorar på att flytta isär. Då gäller det att se till att de gemensamma ägodelarna fördelas någorlunda rättvist mellan er.

Som sambor gäller att ni har köpt de flesta sakerna gemensamt till det gemensamma hemmet för att ingen ska behöva flytta tomhänt från det. Behöver ni anlita flytthjälp, är det en tjänst som gör väldigt stor nytta för att inte relationen mellan er ska försämras ytterligare. Bor man i till exempel i Stockholm finns det fler än 225-tal företag som arbetar med flyttar, av dem är det över 65 som arbetar med att flyttstäda. Fortsätt läsa här om ni vill anlita en flyttfirma i Stockholm: http://www.flyttfirmanstockholm.se.

2 May 2018

Vad händer om vi måste flytta isär?

En guide till olika situationer som kan uppstå.  Vad händer med barnen efter en separation ?  Hur går du till väga om du måste flytta till en annan stad? Det och många andra frågor får du svar på denna webbplats.

/shutterstock_412691482.jpg