Tunghantering - vanliga frågor

Hur kan man lyfta tunga föremål utan att göra sig illa? Hur får exempelvis industrier och verkstäder sina tunga maskiner och sin tunga utrustning på plats? Det finns en gemensam nämnare och detta i form av företag specialiserade på tunghantering.

Tunghantering är ett område som ställer extremt höga krav på kunskap, erfarenhet och - framförallt - ett utvecklat tänk gällande säkerhet. Vi tänkte här nedan titta lite närmare på området och göra det genom att svara på några vanliga frågor - enligt följande:

Vad är viktigt att tänka på vid tunghantering?

Säkerheten är den enskilt viktigaste punkten inom tunghantering. Företaget måste dels säkerställa sin egen säkerhet - men även andras samt materiell sådan. Varje uppdrag ska alltid genomföras på ett säkert sätt där en ordentlig riskanalys ligger som grund för hur lyftet ska gå till och vilka maskiner som ska användas. Samma sak gäller även vid en transport där man måste säkerställa andra trafikanters trygghet på vägarna.

Vilka företag kan erbjuda tunghantering?

Det man specifikt ska kolla efter om man behöver hjälp med tunghantering är två saker: utbildning och erfarenhet. Har ett företag en utbildning - gärna Safe Construction - i ryggen så borgar detta för en högkvalitativ och säker tjänst. Erfarenhet är viktigt av flera skäl. Dels så innebär sådan att de anställda är riskmedvetna och vana vid att utföra tunga lyft - dels så handlar det också att de ofta direkt kan identifiera risker och ta fram en plan för hur man ska genomföra en säker tunghantering.

Kan man som privatperson anlita ett företag för tunghantering?

Självklart! Har du någonting tungt som ska bäras i samband med att du ska flytta så kan du med fördel välja ett företag som erbjuder tunghantering. Det kan handla om en pianoflytt eller om att du ska flytta ett kassaskåp. Samma sak gäller vid sådana lyft som vid exempelvis flytt av en maskin för industrier: säkerheten sätts i första rummet och man riskerar aldrig att någon kan skadas. Detta oavsett om det handlar om ett lyft som sker via kran eller om det handlar om att företaget bär exempelvis ditt piano.

Läs mer om flyttfirmor på https://flytteliten.nu/.

8 Apr 2023

Vad händer om vi måste flytta isär?

En guide till olika situationer som kan uppstå.  Vad händer med barnen efter en separation ?  Hur går du till väga om du måste flytta till en annan stad? Det och många andra frågor får du svar på denna webbplats.

/shutterstock_412691482.jpg