Planera för en så smidig flytt du bara kan

Ska du flytta? För det mesta är det starten på något nytt; nytt område, nytt jobb? Har du familj innebär det kanske nytt dagis eller skola för barnen och kanske nytt jobb för din partner. Är det inte i en annan stad, kan de flesta ha kvar dagis och skola med lite pendling. Är det till en helt ny stad är det verkligen en stor förändring. Förändringar behöver inte vara dåliga. För varje förändring finns möjligheten till förbättringar. Att få nytt jobb kan innebära en befordran, högre lön eller större livskvalitet, som det brukar heta om man flyttar till en mindre stad.

Många barnfamiljer flyttar tillbaka till sin hemstad om föräldrarna finns kvar, för att få större socialt nätverk. Får man barn, kanske man vill ge dem en barndom som liknar den egna. För många är det en stor vinst att barnen får närmare till skola och dagis, att alla storstadens lockelser inte finns när de är små. Förr eller senare brukar de ändå komma, men då är de förhoppningsvis stora nog för att hantera dem på egen hand.

Planera möbler i den nya bostaden

Oavsett vad som är anledningen till flytten finns det några saker som är bra att tänka på inför och innan flytten. Flyttar ni till något som är större, eller mindre? Flyttar ni till något som är större, brukar man vilja skaffa fler möbler. Något barn kanske ska få eget rum, då behövs möbler till det egna rummet. Flyttar man till något mindre, kanske man vill göra sig av med det man inte vill ha med i den nya bostaden.

Ska ni flytta isär?

Ska barnen bo på två håll? Ni kanske ska separera och ska dela ett hem i två separata? Då behöver båda egentligen en uppsättning av det barnen behöver; säng, leksaker, byrå och så vidare. En bra sak är att sälja eller skänka bort en del av sakerna. Det underlättar själva flytten. Även om man flyttar som en hel familj kan man kanske göra sig av med en del möbler och attiraljer innan flytten in i den nya bostaden. Då är det bra att sälja bort stora och tunga möbler. Vill du vara säker på att hitta köpare kan du alltid sätta ett ganska lågt pris så du vet säkert att du får det sålt. 

Vem ska hjälpa till?

Ska ni be släkt och vänner att hjälpa er flytta? En sak som är bra, är att planera var alla saker ska vara i det nya hemmet. Färglägg, eller skriv till vilket rum de olika sakerna ska vara. När ni packar, planera packningen så att ni har kvar det minimala som ni behöver för att göra mat, sköta hygienen och liknande. Det kan ni sedan hastigt packa in sist, eftersom det är sådant ni kommer att behöva först på det nya stället. Vill ni packa lätt? Varför inte packa sakerna i papperskassar? Flyttlådor tenderar att bli väldig tunga och är otympliga att bära. Då kan ni anlita en flyttfirma som bara bär det som är tungt; sängar, soffor, hyllor och matbord.

Anlita en flyttfirma

Vill man inte göra något av detta, och råkar bo, säg i Södertälje, kan man faktiskt anlita flyttfirma i Södertälje som gör allt åt en. Då packar man bara ner sina egna personliga tillhörigheter och ger flyttkarlarna nycklarna. Flyttfirman kan även ta hand om flyttstädningen. Lyxigt, eller hur?

1 Feb 2018

Vad händer om vi måste flytta isär?

En guide till olika situationer som kan uppstå.  Vad händer med barnen efter en separation ?  Hur går du till väga om du måste flytta till en annan stad? Det och många andra frågor får du svar på denna webbplats.

/shutterstock_412691482.jpg