När ni säljer er gemensamma bostad

Har vi valt att gå skilda vägar? Det är tyvärr inte ovanligt, helt enkelt är det så att alla inte är menade att hålla ihop för evigt. Vad behöver ni tänka på när ni säljer er gemensamma bostad? Det ska vi ge information kring nu.

Försäljning och lån

När ni säljer bostaden så ska ni ta hjälp av en mäklare så ni slipper göra det arbetet tillsammans. I vissa fall skiljs man åt som vänner och då kan man göra mycket själva tillsammans, men om man skiljs åt som ovänner kan det vara jobbigt med kontakten. Med en mäklare så behöver ni inte ses mer än vid kontraktskrivning och tömning av bostaden. Självklart ska bohaget delas upp och förhoppningsvis flyter det på smärtfritt. Det finns jurister som är duktiga på bodelning om det skulle behövas, om ni inte kommer överens. Om ni har en gemensam bankman så kan ni prata med denne separat och han eller hon löser allt som rör lån och liknande.

Efter utflytt men innan nästa flyttar in

När en bostad säljs så ska alltid bostaden städas ur från topp till tå och i alla gömda skrymslen. Flyttstädningen är inte ett roligt projekt, vare sig man är ett par eller inte. Det kan dock bli mer känsligt om ni som separerar måste sköta städningen gemensamt. För att slippa städa tillsammans så kan man anlita en städfirma som sköter hela flyttstädningen. Det räcker dessutom med att bara en av er åker till bostaden och godkänner städningen efteråt. Om man inte är nöjd med städningen så brukar det finns en nöjd kund-garanti som kan nyttjas. Det innebär att städföretaget kommer tillbaka och åtgärdar det som kunden inte är nöjd med.

Kom ihåg vid separation

Om ni väljer att gå separata vägar så kom ihåg att avsluta eventuella försäkringar i bostaden, avsluta gemensamma bankkonton, koppla bort ihopkoppling för ICA-korten och liknande. Det kan kännas tufft men det är bättre att få det gjort på en gång istället för att ha problem med konton i efterhand. Detsamma gäller att ni adressändrar på en gång så posten kommer till era separata, nya adresser.

Att separera med sin kärlek är aldrig enkelt, kom ihåg att det är okej att vara ledsen och be om hjälp från familj och vänner. Man behöver inte “försöka vara vänner” på en gång och sköta allt gemensamt, även om det troligtvis kanske är lite lättare om ni avslutar på god fot. Det är alltså okej att ta hjälp med allt som kan orsaka mer bråk och infektion i er relation.

29 Aug 2017

Vad händer om vi måste flytta isär?

En guide till olika situationer som kan uppstå.  Vad händer med barnen efter en separation ?  Hur går du till väga om du måste flytta till en annan stad? Det och många andra frågor får du svar på denna webbplats.

/shutterstock_412691482.jpg