Att tänka på vid bodelning

Att flytta isär är sällan något roligt. Har man kommit så långt att man vill avsluta förhållandet och flytta isär kan man härbärgera många olika slags känslor. Många kan uppleva tiden innan flytten som jobbigast. När man väl har beslutat om man ska flytta, kan det kännas bra att man i alla fall har kommit fram till ett beslut. Då vet man ungefär vad som ska hända i den närmaste framtiden, i alla fall. Innan beslutet kan man vela fram och tillbaka. Att komma fram till ett beslut kan kännas som en lättnad, även om allt praktiskt som det innebär att flytta ligger framför en.

1. Hur gör ni med barnen i förhållandet?

Har man barn i förhållandet, är det inte bara att flytta iväg vart man vill. Om barnen ska få en stabil även i framtiden är det viktigt att inte båda föräldrar bara flyttar i sär, utan att det blir instabilt för barnen. Många skilsmässor kan till och med bli bra för barnen, om man tillsammans ser till så att så mycket som bara är möjligt förblir som det var förut för barnen och att de kan vara trygga med att saker och ting inte förändras allt för mycket. Till exempel kan fortsatt dagis och skola vara viktigt för barn. Då är det viktigt att föräldrarna inte flyttar för långt från skolan eller dagiset, så att barnen kan gå kvar där. Vissa föräldrar bestämmer sig för att flytta från den gemensamma bostaden, men låter barnen bo kvar där. Då flyttar föräldrarna in när det är deras vecka att ta hand om dem. På det sättet blir inte skilsmässan någon större förändring för barnen och de får en stabil och förutsägbar situation även efter skilsmässan.

2. Att dela upp alla sakerna mellan er

Om det inte fungerar att ha kvar  den gemnsamma bostaden för barnens skull, eller om man inte har några gemensamma barn som helst ska uppleva en så liten förändring som möjligt, kan man behöva dela upp det man har haft gemensamt från början. Då är det viktigt att försöka komma överens om hur man delar upp det gemensamma bohaget så att det inte blir ytterligare en konflikt mellan er. Om ni inte kan komma överens om det, och tvistar om det, kan man anlita en skilsmässoadvokat som agerar bodelningsman mellan er. Det innebär att den advokaten ser till så att ingen blir förfördelad och ni blir tvungna att följa det som bodelningsadvokaten bestämmer. Är det så att ni kan komma överens, är det bara att flytta.

3. Den praktiska flytten från bostaden

Tänk på att ni gemensamt behöver ta ansvar för tömning av bostaden, för flyttstädningen så att den blir godkänd av nästa bostadsinnehavare eller hyresvärd. Anlita en flyttfirma som hjälper er med den saken om det är så att ni inte kommer överens. Då slipper ni gräla om det också. Här kan du läsa mer.

20 Feb 2019

Vad händer om vi måste flytta isär?

En guide till olika situationer som kan uppstå.  Vad händer med barnen efter en separation ?  Hur går du till väga om du måste flytta till en annan stad? Det och många andra frågor får du svar på denna webbplats.

/shutterstock_412691482.jpg